/ 4daagse


rss

Wandelaars over Maas via pontonbrug

Uitgegeven: 18 juli 2008 09:59
Laatst gewijzigd: 18 juli 2008 11:54

CUIJK - Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse lopen op de laatste dag over rivier de Maas via een tijdelijke pontbrug die aangelegd is door millitairen. Het parcours van vrijdag gaat via Cuijk en Mook, twee plaatsen die normaal alleen verbonden zijn via een veerpond over de rivier.

Zoals ieder jaar heeft Defensie speciaal voor de Vierdaagse een tijdelijke brug neergelegd over de Maas zodat de deelnemers het laatste deel van de wandeltocht kunnen volbrengen.

De brug bestaat uit losse drijvende delen, pontons genaamd, die door militairen in de nacht van donderdag op vrijdag te water zijn gebracht. Verantwoordelijk sergeant Van Lunenberg legt uit hoe het in zijn werk gegaan is. "Vannacht hebben we met kleine bootjes de pontons in de juiste volgorde gelegd en vervolgens aan elkaar bevestigd. Daarna hebben we ze vast gezet met staalkabels, om te voorkomen dat ze wegdrijven." De pontons liggen recht op de harde stroming van de Maas. "Daarom liggen we ook nog twee duwbootjes ernaast, zodat er echt niks kan gebeuren", aldus de sergeant.
4daagse
Foto: Martijn Kleiweg | Één van de pontons die klaar ligt voor gebruik.

Zwaarste tank
De pontonbrug kan de massa van grote groepen wandelaars makkelijk aan. "De kracht wordt verdeeld over de losse delen, dus er kunnen flink wat tonnen overheen. Bij operaties gebruiken we deze brug om onze zwaarste tanks over rivieren te transporteren", verklaart Van Lunenberg.


Belangrijke taak

Het is al de 64e keer dat militairen van de landmacht afdeling genie de brug over de Maas verzorgen voor de Vierdaagse. "Het is dan ook van oorsprong een militaire mars. Dit hoort gewoon bij onze belangrijkste taken, naast het verzorgen van bruggen bij militaire oefeningen en het opleiden van militairen", zegt de sergeant.

De burgemeester van Cuijk heeft de brug vrijdagochtend vroeg om zeven uur officieel geopend.

© NUbijlage/Martijn Kleiweg
Reageren? Ga naar NUjij.nl Mail/tip de redactie
Foto bij dit bericht? Stuur hem op! Zoek nieuws over dit onderwerp
Afdrukken

Top 10 aanbiedingen

 

nubijlage.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep