/ Jaaroverzicht 2010


rss

2010: Veel rampen en een kabinet

Uitgegeven: 16 december 2010 09:55
Laatst gewijzigd: 31 december 2010 09:33

In 2010 was er in Nederland veel ruimte voor nieuws uit het buitenland: de opgesloten mijnwerkers in Chili hield iedereen wekenlang in de ban en voor de natuurrampen in Haïti en Pakistan werd veel geld ingezameld.

Maar hoe kleiner de afstand tot het nieuws, hoe belangrijker dat toch blijft. Politiek gezien was het een zeer roerig jaar, terwijl het bereiken van de WK-finale deze zomer juist voor veel euforie zorgde.

Val van het kabinet

In februari viel op een zaterdagmorgen het vierde kabinet-Balkenende. De vraag of Nederland de missie in Afghanistan moest verlengen bleek de splijtzwam tussen het CDA en de PvdA.

De breuk ontstond al in de maand ervoor bij de presentatie van het rapport van de commissie-Davids, die concludeerde dat de Nederlandse steun voor de inval in Irak een volkenrechtelijk mandaat miste. Bovendien zou het kabinet de Tweede Kamer niet volledig hebben ingelicht over de kwestie.

wouter bos
Wouter Bos verlaat Paleis Noordeinde nadat het kabinet is gevallen. Foto: ANP

Het vallen van het kabinet betekende het afscheid van twee partijleiders uit de politiek: PvdA-leider Wouter Bos wilde zich meer op zijn gezin kunnen richten, terwijl SP-leider Agnes Kant haar conclusies trok uit de slechte uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen begin maart voor haar partij.

Tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen, zo kort op de val van het kabinet, wint de PVV veel zetels in Den Haag en Almere, terwijl de PvdA juist bijna overal verliest.

Het jaar kende nog het verlies van een belangrijk figuur uit de politiek: vlak voor het kerstreces maakt GroenLinks-leider Femke Halsema haar vertrek bekend.

Haïti

Het jaar begint met een grote aardbeving in het al door armoede geteisterde land Haïti. De volledige infrastructuur van het land valt weg, er vallen tienduizenden doden en de situatie lijkt uitzichtloos. De internationale hulpstroom komt moeizaam op gang en de beelden van Nederlandse reddingswerkers die tussen het puin na dagen nog een levend kind vinden, maken veel indruk.

haiti
Aardbeving in Haïti. Foto: AFP

Een nationale inzamelingsactie op giro 555 levert een recordbedrag op van ruim 111 miljoen euro. Nog steeds blijven in het land de gevolgen van de ramp pijnlijk duidelijk. Een cholerauitbraak in het land veroorzaakt nog eens duizenden doden.

Aswolk

Een ander natuurverschijnsel houdt de wereld evenzeer in de ban. Door een vulkaanuitbarsting van onder de IJslandse gletsjer Eyjafjallajökull wordt in april het luchtruim boven Europa afgesloten door de aanwezigheid van een aswolk. Duizenden reizigers stranden en luchtvaartmaatschappijen lopen miljoenschades op.

aswolk ijsland
De uitbarsting van de Eyjafjallajökull veroorzaakte een grote aswolk. Foto: AFP

Olieramp

Dan is er nog een ramp die weliswaar door mensen werd veroorzaakt, maar een enorm effect heeft voor de natuur. Een explosie op een olieplatform in de Golf van Mexico luidt het begin in van de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis. Drie maanden lang stroomt er olie de zee in. Het leidde tot een miljardenschade voor het verantwoordelijke bedrijf BP en voor een nog niet te overzien langdurig effect op de natuur.

olieramp bp
De olieramp had catastrofale gevolgen voor de natuur. Foto: Getty Images

Pakistan

Overstromingen in Pakistan in de zomer treft opnieuw miljoenen mensen. In eerste instantie leeft de ramp, die volgens de VN een grotere impact heeft dan de tsunami in Zuidoost-Azië, niet heel erg in Nederland. Het relatief kleine dodental van in eerste instantie 1600 mensen is hier debet aan, toch zijn er bijna 14 miljoen mensen getroffen.

pakistan overstroming
Overstroming in Pakistan. Foto: Getty Images

Na enige discussie wordt er dan ook een nationale inzamelingsactie gehouden, dat ruim 16 miljoen euro oplevert.

Milly Boele

Een verschrikkelijk verhaal schrikt Dordrecht op in maart, wanneer het 12-jarige meisje Milly Boele na een vermissing in de tuin van haar buurman wordt gevonden. De politieman Sander V. lokte het meisje mee, randde haar aan en vermoorde haar. Eind november wordt V. veroordeeld tot 18 jaar onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwangverpleging.

milly boele
De herdenking van Milly Boele in Dordrecht. Foto: NUfoto/Bob van Keulen

Lucia de Berk

Ander belangrijk nieuws uit de rechtbank is de vrijspraak van Lucia de Berk, de verpleegkundige die levenslang kreeg voor de moorden en moordpogingen in vier ziekenhuizen in Den Haag.

Het OM geeft aan het beeld van De Berk als seriemoordenares onterecht is, en de rechtbank concludeert vervolgens dat het niet duidelijk is dat de betrokken patiënten daadwerkelijk door menselijk handelen om het leven zijn gekomen.

Dodenherdenking

De dodenherdenking wordt dit jaar ernstig verstoord door een man die tijdens de twee minuten stilte op de Dam in Amsterdam een schreeuw loslaat. Met de aanslag op het Koninklijk Huis van Koninginnedag 2009 in het achterhoofd raken mensen al snel in paniek, zodat er door beknelling en vertrapping ruim 60 mensen bij de eerste hulp van het ziekenhuis belanden.

dodenherdenking
De politie ontfermt zich over een slachtoffer tijdens de Dodenherdenking.
Foto: NUfoto/Paul Groeneveld

Vliegramp Tripoli

In mei stort in Tripoli een vliegtuig neer Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways met daarin 71 Nederlanders aan boord. Van de 104 inzittenden overleefde wonderlijk genoeg slechts één jongetje de ramp, de 9-jarige Ruben uit Tilburg.

tripoli
Tientallen Nederlanders kwamen om bij de crash in Tripoli. Foto: AFP

Joran van der Sloot

Begin juni is de Nederlander Joran van der Sloot opnieuw wereldnieuws. Nadat hij in 2005 in verband werd gebracht met de vermissing van de Amerikaanse Natalee Holloway is hij nu verdachte in de moordzaak op de 21-jarige Stephany Flores uit Peru.

Er duiken videobeelden op uit het hotel waar Van der Sloot met het meisje overnachtte en waar zij dood werd aangetroffen. Vanaf dan is de heksenjacht op de Nederlander geopend.

joran van der sloot
Joran van der Sloot wordt overhandigd aan Peru. Foto: AFP

Nadat hij na een wilde vlucht in Chili wordt opgepakt, gaat niets de Peruanen te ver om de Nederlander aan de schandpaal te nagelen. Inmiddels wacht Van der Sloot in de beruchte Castro Castro gevangenis nog steeds zijn proces af.

Verkiezingen

Op 9 juni is het dan eindelijk tijd voor verkiezingen, die tot diep in de nacht spannend zullen blijven. Uiteindelijk blijkt de VVD nipt de grootste partij met 31 zetels, de PvdA blijft steken op 30. Het CDA verliest 20 zetels en nog dezelfde avond maakt Balkenende zijn aftreden bekend. Wilders wint met zijn PVV fors en gaat van 9 naar 26 zetels.

Door de verdeelde uitslag blijkt het formatieproces een lange. Nadat er eerst onderhandeld wordt over een paars-plus kabinet, wordt er uiteindelijk toch gekozen voor een kabinet van de VVD en het CDA met gedoogsteun van de PVV.

rutte
Mark Rutte (VVD) tijdens een verkiezingsdebat in Paradiso.
Foto: NUfoto/Jos van Zetten

Dit levert voornamelijk in de CDA-kringen felle discussies op. Ab Klink stapt onverwachts op als onderhandelaar voor het CDA en er zijn twee dissidenten in de Tweede Kamerfractie die een samenwerking met de PVV niet zien zitten.

Uiteindelijk moet er een chaotisch CDA-congres aan te pas komen om in te kunnen stemmen met de samenwerking. Pas op 14 oktober staat het kabinet Rutte op het bordes.

WK

Gelukkig hoeft Nederland niet alleen in de ban te zijn van het moeizame formatieproces, want ons land boekt flinke successen op het WK. Nederland wint in de kwartfinale onverwacht van voetbalgigant Brazilië, en de voetbalgekte barst los.

oranjegekte
De Oranjegekte in Nederland was wereldnieuws.
Foto: NUfoto/Koen Hofman

De voetballers overwinnen ook in de halve finale tegen Uruguay en het is voor het eerst in 32 jaar dat Nederland in een finale van het WK staat. Deze eindstrijd tegen Spanje zorgt helaas niet voor de wereldbeker, maar desondanks reizen bijna een miljoen mensen naar Amsterdam af om de huldiging van de zo geliefde Oranjespelers bij te wonen.

huldiging
Groot feest bij de huldiging van de Oranjespelers in Amsterdam.
Foto: NUfoto/Peter Pasman

Love Parade

Door een paniekuitbraak tijdens de Love Parade in het Duitse Duisburg overlijden negentien mensen door verdrukking, waaronder een 22-jarige Nederlandse man. Honderden mensen raken gewond. ''De mensen stonden voor me als een muur. Er was geen mogelijkheid om te vluchten; ik was bang dat ik doodging”, zo vertelde een ooggetuige over de tragedie.

loveparade
Paniek tijdens de Love Parade. Foto: NUfoto/Ilya de Milde

Mijnwerkers Chili

In augustus wordt na zeventien dagen een eerste teken van leven vernomen van 33 Chileense mijnwerkers uit de San Jose kopermijn. Via briefjes in een boorschacht laten de mannen weten dat ze het goed maken. Het is het begin van een moeizame reddingsoperatie.

De mannen krijgen na drie weken onder de grond te horen dat het kerst kan duren voordat ze uit hun benarde positie zullen worden bevrijd. Gelukkig duurt het niet zo lang, maar pas na 67 dagen onder de grond worden de kompels in oktober via een speciaal gebouwde capsule bevrijd. De hele wereld kijkt mee.

chili
De mijnwerkers in Chili houden de wereld bezig. Foto: AFP

Antonie Kamerling

In oktober wordt bekend dat de acteur Antonie Kamerling zichzelf van het leven heeft beroofd. De 44-jarige acteur en zanger laat zijn vrouw Isa Hoes en hun twee kinderen achter. Kamerling leed al langer aan depressies. “Helaas heeft de geboden hulp niet mogen baten”, zo verklaart de familie. Andere overledenen in 2010 waren Harry Mulisch, Hans van Mierlo en Conny Mus.

Wikileaks

Klokkenluiderssite Wikileaks ontketent eind november wereldwijde diplomatieke crisis met de publicatie van 250.000 berichten die vanuit Washington werden verstuurd naar Amerikaanse ambassades. In de weken daarna blijft de website geheime documenten lekken.

Het blijkt dat enkele locaties in Nederland van groot belang zijn voor de Verenigde Staten, zoals de haven van Rotterdam en onderzeese communicatiekabels die bij Beverwijk en Katwijk aan land komen, maar verder is er uit ons land nog geen schokkende informatie vrijgekomen.

julian assange wikileaks
Julian Assange gebaart vanuit een gevangenisbusje met rode ramen. Foto: Getty Images

De VS is echter wel flink in verlegenheid gebracht door de publicaties van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Sindsdien proberen de VS een grond te vinden om Assange te vervolgen.
In december wordt hij in Groot-Brittannië opgepakt op verzoek van Zweden, waar hij verdacht wordt van aanranding en verkrachting.

Zedenzaak

Het jaar eindigt met een verschrikkelijke ontdekking in Amsterdam. Bij een omvangrijke zedenzaak zijn vermoedelijk 52 kinderen tussen de 0 en 4 jaar slachtoffer geworden van de 27-jarige Robert M., die werkzaam was op meerdere kinderdagverblijven in de stad.

Het is waarschijnlijk het topje van een ijsberg: mogelijk zijn bij de directeur van één van de kinderdagverblijven slaapfeestjes voor jonge kinderen georganiseerd en wordt een collega opgepakt wegens het plegen van ontuchtige handelingen op het internet.

zedenzaak
Persconferentie over de omvangrijke zedenzaak. Foto: ANP

Ook de partner van M. wordt opgepakt wegens het bezit van kinderpornografie. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

© NU.nl/Heleen Haverkort
Reageren? Ga naar NUjij.nl Mail/tip de redactie
Foto bij dit bericht? Stuur hem op! Zoek nieuws over dit onderwerp
Afdrukken

NU.nl: de meest gelezen artikelen

Welke artikelen werden dit jaar het meest gelezen op NU.nl?

Een beknopt overzicht.

1. Antonie Kamerling overleden
2. Zeker 61 Nederlandse doden bij vliegramp Tripoli
3. Stormschade door zeer zware windstoten
4. Politieagent bekende moord op Milly
5. Geschokte reacties op overlijden Antonie Kamerling

Eindejaarscartoons

NUjij: de meest verhitte discussies

Op NUjij vormen alle lezers samen de ‘redactie’. Iedereen kan zelf links naar interessante en spannende artikelen insturen en reageren op het nieuws van de dag.

1. Hoge hakken slecht voor rug en hersens
2. Jaarlijks 600.000 doden door meeroken
3. Eric Lucassen blijft PVV-kamerlid
4. Israël valt hulpvloot Gazastrook aan
5. Rechtse coalitie van de baan

Zie.nl: veel bekeken video's

Het eerste verhoor van Joran stond garant voor hoge kijkcijfers. Maar ook de grootste voetbalmisser van het jaar deed het goed op Zie.nl.

1. Eerste verhoor Joran
2. Mishandeling student in Brussel
3. De Jong veroorzaakt zware blessure
4. Meisje gooit puppies in rivier
5. Grootste voetbalmisser van het jaar

 

NU&toen: de 5 best bekeken foto's

Welke foto's werden dit jaar het best bekeken op NU&toen?

1. 1945: Doden op de Dam
2. 1976: Seksbeurs in de Ahoy
3. 2006: Nederlands succes in de half-pipe
4. 1967: Phil Bloom eerste naakt op tv
5. 1938: Nederland verliest met 3-0 van Tjechoslowakije

nubijlage.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep