/ Mobiel (advertorial)


rss

Mobiel internet is de toekomst

Uitgegeven: 17 november 2008 22:06
Laatst gewijzigd: 20 november 2008 00:52

Mobiel internet groeit hard. Meer dan 10 procent van de Nederlanders gebruikt mobiel internet meer dan een keer per maand en dit aantal blijft toenemen.

Een jaar geleden was mobiel internet nog een 'belofte'. Nu gebruikt 10 tot 15 procent van Nederlanders mobiel internet, dat zijn rond de 2 miljoen gebruikers per maand. De groei zit er goed in: de voorspelling is dat over drie jaar 50 procent van de Nederlanders maandelijks gebruik maakt van mobiel internet.

Drempels
De drempels die aanvankelijk voor mobiel internet bestonden zijn verdwenen: Het aantal gebruikers neemt sterk toe door de verbeterde toestellen. De grotere schermen en verbeterde browsers vergemakkelijken de navigatie en maken mobiel internetten leuker.

Daarnaast zijn de kosten transparant. Voor een bedrag van rond de 10 euro per maand kun je onbeperkt mobiel internetten in Nederland. De gebruiker weet daardoor precies waar hij aan toe is.

Groei
De groei wordt gestimuleerd door het aantal diensten. Het succes van de iPhone en het hoge internetgebruik met dit toestel komt voort uit het gebruikersgemak en het feit dat diensten speciaal voor de iPhone worden ontwikkeld. In Nederland neemt de iPhone al bijna 8 procent van het totale mobiele internetgebruik voor haar rekening.

Mobiele websites versus applicaties
Mobiele websites zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik op een mobiele telefoon. Een goede mobiele website biedt voor de verschillende telefoons aparte versies, zodat de site altijd optimaal wordt getoond. Er wordt rekening gehouden met schermgrootte, de mogelijkheden van JAVA en flash en met de lagere bandbreedte van de mobiele verbinding. Voorbeelden van succesvolle mobiele sites zijn NU.nl en hyves.nl.

Voor mobiele telefoons zijn ook applicaties beschikbaar. Een applicatie moet eerst worden gedownload voordat deze kan worden gebruikt, terwijl mobiele websites in de browser van het toestel worden getoond. De technische en grafische mogelijkheden zijn bij applicaties groter. Veel gebruikte applicaties op de iPhone zijn Google Earth en NOS teletekst.

Veel uitgevers kiezen ervoor om zowel een mobiele site als een applicatie te ontwikkelen om zo voor elke gebruiker een zo optimaal mogelijke ervaring te bieden.

Toekomst
Door de technische mogelijkheden en hoge bandbreedtes lijkt mobiel internet steeds meer op gewoon internet. Blijft mobiele internet bestaan of zijn er straks websites die zowel via mobiel als via de computer gebruikt worden? Dat laatste is onwaarschijnlijk: een mobiele telefoon heeft andere functionaliteiten dan een computer.

Daarnaast zullen de schermen en toetsenborden op mobieltjes waarschijnlijk niet gelijk worden. Mobiele telefoons met touchscreen zullen altijd behoefte hebben aan een aparte versie.

De groeiende mogelijkheden van de telefoons en de aangeboden diensten zullen ervoor zorgen dat mobiel internet verder groeit en de consument weglokt van dagblad, teletekst en vast internet. Alle media zijn gewaarschuwd!

© NUzakelijk/Erik Rovers
Reageren? Ga naar NUjij.nl Mail/tip de redactie
Foto bij dit bericht? Stuur hem op! Zoek nieuws over dit onderwerp
Afdrukken

Top 10 aanbiedingen

 

nubijlage.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep