/ NUdata

rss
Gepubliceerd: 
Laatst gewijzigd: 
3 januari 2012 11:30
3 januari 2012 11:30

Smog door vuurwerk

De provincie Utrecht heeft doorgaans het meeste last van smog na de jaarwisseling.

Smog door vuurwerk

De grote hoeveelheid vuurwerk die tijdens Oud en Nieuw wordt afgestoken zorgt voor een verhoogde hoeveelheid fijnstof in de lucht, zo blijkt uit cijfers van het RIVM.

De noordelijke provincies hebben minder last van smogvorming na de jaarswisseling.

De gegevens zijn afkomstig van het RIVM. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Stedelijke gebieden

Stedelijke gebieden hebben het meest last van smogvorming. Onderstaand kaartje geeft de uurgemiddelden van fijnstof weer in stedelijke gebieden.

De gegevens zijn afkomstig van het RIVM. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Bij de jaarwisseling van 2004-2005 was de concentratie fijnstof in de lucht het hoogste, met een uurgemiddelde van 1108 microgram per kubieke meter.

Jaarwisseling 2007-2008

Van matige smog wordt gesproken bij een daggemiddelde 50 microgram per kubieke meter of hoger. Bij de Oud en Nieuw van 2007-2008 werd deze waarde in vrijwel het hele land gehaald.

In de stedelijke gebieden in Zuid-Holland en Groningen was dit jaar zelfs sprake van ernstige smog met daggemiddelden boven de 200 microgram per kubieke meter.

Gezondheid

Door de bebouwing kan smog langer blijven hangen. Tevens speelt het weer een belangrijke rol bij de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Door regen en wind wordt de vervuiling sneller afgevoerd.

Gevaar voor de volksgezondheid levert de fijnstof nauwelijks op. Volgens Jos Rooijackers van Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen kan de smog vooral problemen opleveren voor mensen met bestaande aandoeningen als astma en COPD.

Door: NU.nl/Jelle Kamsma
  • Deel:

NUdata

NUdata zit bovenop het nieuws door bij nieuwsartikelen relevante data te zoeken en die te visualiseren. Aan de andere kant maken we eigen nieuws door zelf onderzoek te doen in data.

Top 10 aanbiedingen

 

nubijlage.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep