/ Nuon Solar Team (advertorial)


rss

Start bouw Zoneiland Almere

Uitgegeven: 13 september 2009 21:56
Laatst gewijzigd: 13 september 2009 21:55

Onlangs is het startschot gegeven voor de bouw van het Zoneiland Almere van Nuon. De installatie in dit gebouw zorgt er straks voor dat het opgewarmde water uit het zoneiland in het stadswarmtenet van de wijk Noorderplassen-West wordt gepompt.

Minister Cramer zorgde samen met Nuon-CFO Doede Vierstra en de Almeerse wethouder Johanna Haanstra voor een feestelijke start van de bouw. “Als minister van duurzaamheid ben ik niet snel tevreden”, zei Cramer. “Ik neem geen genoegen met een zesje, maar ga alleen voor een cum laude. Het Zoneiland Almere scoort wat mij betreft een cum laude.”

De minister sprak zich uit voor een verdere groei van stadswarmteprojecten in Nederland, waarmee fors wordt bijgedragen aan CO2-reductie. “50 procent minder CO2-uitstoot. Dat zijn fijne klappers waar we iets aan hebben.”

CO2-reductie

Nuon Warmte realiseert met het Zoneiland Almere een uniek project in Nederland. Nooit eerder werd een woonwijk collectief verwarmd met zonne-energie. De zonnecollectoren bestrijken een oppervlakte van 7.000 m2 en voorzien jaarlijks in 10% van de warmtebehoefte in Noorderplassen-West.

Voor de 2.700 woningen betekent dat jaarlijks 1 miljoen warme douches dankzij de zon. De overige 90% van de behoefte aan verwarming en warm kraanwater wordt geleverd door het stadswarmtenet in de wijk. Het zoneiland en het gebruik van restwarmte zorgen samen voor een CO2-reductie van 50%.

Juni 2010

In het laatste kwartaal van dit jaar wordt het warmteoverdrachtsstation gebouwd en het leidingwerk in het eiland aangelegd. De zonnecollectoren worden vanaf begin volgend jaar geïnstalleerd. In juni 2010 moet het zoneiland klaar zijn.
 

© Nuon 

nubijlage.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep