/ Tech

rss
Gepubliceerd: 
Laatst gewijzigd: 
12 april 2012 16:34
12 april 2012 16:35

Pc-markt blijft onstabiel

AMSTERDAM - De pc-markt is nog niet bezig aan een groot herstel. De cijfers over de eerste drie maanden van 2012 waren slechts iets beter dan een jaar eerder. De verschuivingen tussen fabrikanten gaat door.

Pc-markt blijft onstabiel

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van Gartner.

Volgens het onderzoeksbureau groeide de pc-markt in het eerste kwartaal met 1,9 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2011. Dat lijkt positief, maar 2011 was een bijzonder slecht jaar voor de pc-fabrikanten.

Ook IDC concludeert dat er in het eerste kwartaal sprake was van groei. Volgens dit bureau kwam deze groei uit op 2,3 procent.

Wisselingen

Onderling wisselen de pc-fabrikanten net als vorig jaar flink van positie. De opmars van Lenovo en Asus zet door, HP lijkt zich iets te herstellen en Acer en Dell moeten genoegen nemen een daling van het aantal verscheepte computers.

De gegevens zijn afkomstig van Gartner. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

HP blijft de markt leiden met een aandeel van 17,2 procent. Een jaar geleden was dit 16,9 procent en qua absolute aantallen zag de fabrikant een groei van 3,5 procent. In de laatste drie maanden van 2011, een belangrijk kwartaal vanwege de feestdagen, daalde HP nog behoorlijk.

Lenovo en Asus

Lenovo zet de opmars die al een aantal kwartalen duurt onverstoord door. De fabrikant stijgt in één jaar van plek vier naar de tweede positie. Inmiddels heeft de fabrikant een marktaandeel van 13,1 procent.

Ook Asus groeit. In het eerste kwartaal van 2012 zelfs met 21,3 procent wat betreft het aantal verscheepte pc’s. Acer en Dell blijven Asus nog wel voor, maar dalen wederom met respectievelijk 9,2 en 1,6 procent.

De gegevens zijn afkomstig van Gartner. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In totaal werden er in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 89 miljoen pc’s verscheept. Volgens Gartner wachten veel consumenten op de lancering van Windows 8 aan het einde van dit jaar.

Door Windows 8 en ultrabooks verwacht Gartner voor heel 2012 een groei van 4,4 procent.

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:

Top 10 aanbiedingen

 

nubijlage.nl is onderdeel van de Sanoma Media Netherlands groep