/ Veiligheid op internet


rss

Het ontstaan van XS4ALL: een uit de hand gelopen sprookje

Uitgegeven: 4 april 2009 21:32
Laatst gewijzigd: 9 april 2009 11:21

Om de mogelijkheden van internet voor iedereen toegankelijk te maken, besloten vier kritische, idealistische hackers in 1993 een internetprovider te starten. XS4ALL (Access for ALL) was geboren.

Het waren Rop Gonggrijp, Paul Jongsma, Felipe Rodriquez en Cor Bosman die de Nederlandse huiskamers als eerste aansloten op het wereldwijde web. Tot die tijd was internet in ons land alleen toegankelijk voor universiteiten en bedrijven.

500 klanten op dag één
Meer dan een paar computers, modems en een verbinding met NLnet (een provider die uitsluitend aan bedrijven internet leverde, omdat er geen markt zou zijn voor particulieren) is de provider in het begin niet.

Op 1 mei gaat XS4ALL online en er wordt voorzichtig ingezet op 500 gebruikers binnen een half jaar. Echter, om zeven uur 's avonds die zelfde dag, meldt de 500ste klant zich al aan.

XS4ALL staat voor vrijheid
Idealistisch en kritisch, zo zijn de medewerkers van XS4ALL het best te omschrijven. De oorspronkelijke doelstelling ‘internet voor iedereen' is zo goed als behaald. Maar het ideaal ‘vrije uitwisseling van informatie zonder censuur' nog niet.

Zo zijn er internetproviders die websites afsluiten omdat de site niet getuigt van ‘goede smaak'. XS4ALL is tegen inmenging zolang dat wat er online gebeurt niet strafbaar is.

Iedereen is welkom
In Nederland is het gelukkig nog niet zo slecht gesteld met de vrijheid op internet als in andere landen, zoals China. XS4ALL biedt daarom ruimte aan klanten aan die in hun eigen land niet mogen publiceren wegens gevaar voor politieke vervolging.

Ook biedt XS4ALL partijen ruimte die een mening hebben die mogelijk als schokkend of aanstootgevend wordt ervaren. Het recht op vrijheid van meningsuiting is er voor iedereen en het is volgens XS4ALL niet aan providers of welke andere partij dan ook om dit recht in te perken.

© XS4ALL
Reageren? Ga naar NUjij.nl Mail/tip de redactie
Foto bij dit bericht? Stuur hem op! Zoek nieuws over dit onderwerp
Afdrukken

Top 10 aanbiedingen

 

nubijlage.nl is onderdeel van het netwerk van de ilse media groep bv. 2009